CESTA K ÚSPĚCHU? POVOLÁNÍ SI VYBÍREJTE V OBLASTI SVÝCH SILNÝCH STRÁNEK | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

CESTA K ÚSPĚCHU? POVOLÁNÍ SI VYBÍREJTE V OBLASTI SVÝCH SILNÝCH STRÁNEK

Sebepoznání a silné stránky

               Znát dobře sebe sama, své silné stránky, hodnoty, slabiny, vášně je stále důležitější. Je to předpoklad k tomu, aby člověk našel ve světě své místo a vedl spokojený život, ať už si pod tou spokojeností představujeme cokoliv. Často jsme však ve vleku naučených dovedností a hodnot, které nám byly rodinou, školou a společností vštěpovány. Žijeme podle nich, jenom ta spokojenost možná nějak nepřichází.

               Znalost toho, jaké schopnosti, dovednosti, hodnoty a slabiny máme k dispozici, je nutný základ k stanovování adekvátních cílů a tužeb, například těch kariérních. Důvod není v tom, že v opačném případě děláme něco, na co třeba nestačíme. Člověk je schopný naučit se a zvládnout téměř vše. Rozdíl je v prožitku, který máme, když fungujeme v oblasti svých předností a v tom, když fungujeme v oblasti, kam nás pouze zavály okolnosti. Pokud jsme například fyzicky unaveni a věnujeme se činnosti, která nevychází z našich silných stránek, fyzickou únavu tím prohlubujeme. Naopak aktivita v oblasti silných stránek nám energii dodává.

               Silná stránka je totiž vlastnost, která napomáhá nejen úspěšnému fungování v pracovní oblasti a v mezilidských vztazích, ale také efektivnímu zvládání stresu, řešení náročných životních událostí a dosahování vytčených cílů. Její adekvátní využívání energizuje, povzbuzuje a přispívá k vyšší životní spokojenosti.           

To potvrzují James Harter a Donald Clifton ve své studii (2003), v rámci které z rozhovorů s více než dvěma milióny lidí v různých profesích vzešly tři konzistentní rysy lidí, kteří dosáhli významných pracovních úspěchů:

  • Většinu svého pracovního času fungují v oblastech svých silných stránek
  • Soustředí se na rozvíjení silných stránek a zvládnutí svých nedostatků
  • Nemají nutně víc předností než ostatní lidé, ale lépe je znají, využívají a naučili se je aplikovat v nových situacích 

Dovednost aplikovat své schopnosti v nových situacích

               Poslední uvedený rys úspěšných lidí mluví také o aplikování svých schopností v nových situacích. To je dovednost v dnešní době více než vítaná. Svět prochází neustálou a čím dál rychlejší změnou, dostáváme se do nových situací, se kterými nemáme žádné zkušenosti. Právě dobrá znalost sebe sama nám pomáhá takové změny zvládat a uspět. S dobrou sebeznalostí si totiž umíme uvědomit, jaký nám dává změna smysl, jak odráží naše cíle a sny, známe odpověď na otázku, proč je pro nás nová situace přínosem, nebo jak na ní nějaký přínos najít. To vše se odráží i v naší vnitřní motivaci změny zvládat. Velkou roli zde hraje i schopnost dívat se na věci pozitivně, učit se na (nových) situacích hledat to dobré.

Projekt Přednost přednostem

               Sebepoznání, silné stránky, oceňující ptaní, pozitivní přístup a kariérní poradenství jsou základními pilíři projektu Přednost přednostem. Ten se snaží postavit na hlavu zaběhnuté principy, kdy se pozornost věnuje zejména tomu, co nefunguje. Přednost přednostem chce ukázat, že hledání toho dobrého, funkčního a silného v každém z nás i v našem okolí vede nejen k mnohem lepším výsledkům, ale i k větší radosti ze života. Projekt Přednost přednostem je financovaný z Evropského sociálního fondu v ČR, Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a realizuje jej vzdělávací společnost Scio ve spolupráci se zahraničními partnery (Appreciating People z Velké Británie a Kessels&Smit z Nizozemí). Je určen pro nezaměstnané, rodiče na rodičovské dovolené a studenty - tedy osoby, které jsou nejvíce znevýhodněné na pracovním trhu. Cílem projektu je vyvinout diagnostický test silných stránek, kurz, který pomáhá s jejich identifikací, pochopením a využitím, vytvořit manuál o metodě oceňujícího ptaní a uspořádat několik workshopů a informačních seminářů.

               Aktuálně chystáme poslední běh kurzu silných stránek a metody oceňujícího ptaní, který se uskuteční v Praze v termínu 4., 11., 11. 11. a 18. 11. a účast je pro cílové skupiny zcela zdarma. Více informací a přihláška je k dispozici na www.prednostprednostem.cz.

 

16. 10. 2014



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře