Český ráj je opravdový ráj! | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Český ráj je opravdový ráj!

Už z nadpisu dnešního článku vyznívá, že vás pozveme do oblasti, která nás natolik okouzlila, že jsme se přesvědčili o tom, že Český ráj si svůj název opravdu zaslouží.:-) Kdybych měla zmínit všechna místa, která stojí za to v Českém ráji navštívit, tento virtuální prostor by určitě nestačil.:-) Vybrala jsem pro vás tedy alespoň 7 míst, které jsme prozkoumali a můžu vám je s radostí doporučit.:-)

1. Riegrova stezka

Stezka patří mezi nejkrásnější trasy u nás. 3,5 km dlouhá procházka vede romantickým údolím řeky Jizery a skalnatým kaňonem Galerie Jizery. Cestou projdete 4 tunely a jedno z nejzajímavějších míst je 77 m dlouhá dřevěná lávka nad řekou. Cestou spatříte také vyhlídku na Jizeru. Výhodou stezky je, že se dá projít i za deštivého počasí - před kapkami se dá schovat hned na několika místech, což jsme také vyzkoušeli.:-)  

2. Město Jičín

Kdo by neznal Rumcajse, Manku a jejich synka Cipíska!:-) Jičínu se říká "město pohádky" a když Jičín spatříte, zjistíte, že pohádkové postavy k Jičínu prostě patří. Za návštěvu určitě stojí interaktivní a pestrobarevná expozice v informačním centru, která se dětem (a nejen jim :-) určitě zalíbí. Nedaleko náměstí navštivte také Rumcajsovu ševcovnu, kde je stále na co koukat a nejen to - můžete si zde zahrát i rozmanité hry.:-) A pokud chcete vidět Jičín z výšky, vystoupejte do věže Valdické brány - symbolu Jičína.:-)

         

3. Zámek Hrubá Skála

Romantický zámek vás nadchne na první pohled, je postaven na pískovcové skále a je z něj úchvatný pohled na Hruboskalské skalní město. Krásné nádvoří je jako stvořené pro fotku na památku.:-)

4. Hruboskalské skalní město

Hruboskalsko je třetí největší přírodní rezervací Českého ráje a zároveň určitě jedno z nejatraktivnějších míst. Oblast je protkaná sítí turistických stezek, takže zde strávite opravdu hodně času a ani se vám nebude chtít odejít.:-) Určitě nevynechejte návštěvu nějaké skalní vyhlídky - mezi nejznámější patří Mariánská vyhlídka s výhledem na Dračí skály a Trosky. A možná si během procházky vzpomenete na film Jak dostat tatínka do Polepšovny - ten se zde totiž z části natáčel.:-)

   

5. Zámek Vranov

V malebném městečku Malá Skála na strmém útesu doslova září skalní hrad Vranov, přezdívaný Pantheon. Díky značenému prohlídkovému okruhu poznáte všechna zákoutí tohoto úžasného hradu. Některá místa jsou lehce adrenalinová :-) - úzké skalní schodiště vás dovede na nejvyšší bod pískovcového útesu s ohromujícím výhledem do okolí. Na hradě si můžete dát také dobrou kávičku nebo jiné občerstvení a v hradní galerii máte možnost zhlédnout výstavu obrazů.

        

6. Trosky

Navštívit Trosky patří skoro až k povinnostem, pokud cestujete Českým rájem.:-) Dominantu Českého ráje tvoří dvě věže - slovy průvodce - vysoká, štíhlá a nedostupná je Panna a široká a otevřená pro všechny je Baba.:-) K Troskám se váže celá řada pověstí a dokonce se pod věžemi nachází dosud neprobádané tajemné chodby..:-)

        

7. Prachovské skály

Co bychom se báli, na Prachovské skály!:-) Prachovské skály jsou rájem nejen pro horolezce, ale i pro turisty. Ovšem díky své oblíbenosti jsou hojně navštěvované, proto doporučeme skály navštívit v podvečer nebo brzo ráno.:-) Skalami vás provede několik okruhů, takže záleží, zda chcete skály prozkoumat opravdu detailně nebo pouze "nasát" jejich atmosféru (malý okruh je určen hlavně pro rodiny s menšími dětmi). Vyhlídka Českého ráje je už podle názvu opět jedno z míst, které byste neměli během putování vynechat. 

       

A to je jen malá ochutnávka toho, jaké "poklady" Český ráj ukrývá a hlavně co všechno se zde dá zažít! Kdyby náš článek měl pokračování, určitě by se v něm objevil pohádkový Hrad a zámek Staré hrady, hrad Kost (na hradě se natáčela jedna z nejoblíbenějších pohádek S čerty nejsou žerty) nebo romantický zámek Sychrov, kde nabízí i prohlídky s princeznou.:-) A tak bychom mohli pokračovat dál, protože Český ráj je opravdu místo, které si získá vaše srdce a kam se určitě jednou zase vrátite..:-) 

Nádherné letní zážitky přeje Lucka

PS: Knížek o českém ráji existuje spousta. My jsme si do batůžku přibalili "Můj výletník - Český ráj". Do tohoto sympatického deníku děti mohou lepit samolepky, vstupenky nebo fotky z navštívených míst a zároveň téměř na každé stránce na ně čeká zajímavý úkol.:-) Výletník je zkrátka parádní průvodce na cesty!:-)

 

10. 8. 2021



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře