Katalog Nejlepší knihy dětem slaví 10. výročí | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Katalog Nejlepší knihy dětem slaví 10. výročí

Katalog Nejlepší knihy dětem slaví 10. výročí a představuje 36 rozmanitých titulů

Výběr z toho nejlepšího – tedy z rozmanitých, kvalitních a často i cenami ověnčených původních českých knih pro děti a mládež – přináší katalog Nejlepší knihy dětem, který vychází 3. listopadu v online i tištěné podobě. Přináší tipy na knihy, které vyšly v období 2022/2023. Katalog je již 10 let neocenitelným pomocníkem pro rodiče, pedagogy, žáky, školy i knihovny. Pomáhá jim zorientovat se v bohaté nabídce dětských knih. Za každoročním pečlivým výběrem titulů stojí tým odborníků na dětskou literaturu, jejichž doporučení jsou tak zárukou kvality. Novinkou jsou letos ohlasy uživatelů z praxe a u tištěné verze katalogu QR kódy přidané ke každému z 36 představených titulů. Kódy čtenáře nasměrují na webové stránky s ukázkou z knihy a pomohou tak k vytvoření bližší představy o její konkrétní podobě.

Autory nejnovějšího výběru jsou PhDr. Jana Čeňková, Ph.D. z FSV UK, jejíž specializací je vedle kulturní publicistiky především historie a kritika literatury a ilustrace pro děti a mládež, Mgr. Pavel Kořínek, Ph.D., který působí v Ústavu pro českou literaturu AV ČR a zaměřuje se na populární kulturu a dějiny a teorii komiksu, a překladatelka, literární redaktorka a publicistka Mgr. Jitka Nešporová, Ph.D.

Spoluvydavateli katalogu jsou Komise pro dětskou knihu Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) a Česká sekce Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu (IBBY) společně se Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP).

Aktuální katalog Nejlepší knihy dětem je spolu s dřívějšími vydáními k nalezení na internetové adrese www.nejlepsiknihydetem.cz od 3. listopadu 2023. Tištěná verze je k dispozici ve vybraných školách, knihkupectvích a knihovnách.

„Jádro aktuálního výběru tvoří rozmanité knižní tituly určené čtenářům ve věku sedm až jedenáct let. Tematická paleta je mimořádně pestrá: do říše zvířat zavítáme hned několikrát (Tasemnice hledá byt, O kapku víc, Já, chobotnice, Meky, mek! Skutečný svět zvířátek), nahlédneme ale také do rozlehlé, s láskou opečovávané zahrady (Tajemství staré zahrady), do fascinující Sluneční soustavy (Vesmírníček) či záludného lidského těla (Záludnosti těla), pozornost jistě přitáhne i dětský horor (Pan Nikdo a bílá tma), pražská legenda (Legenda o svaté holčičce) či komplexně pojednaný fenomén času (Teď). Těší nás, že napříč věkovými kategoriemi můžeme doporučit také pět básnických knih – pro nejmenší děti i náctileté – a přitom vedle zavedených tvůrců poezie pro děti (Robin Král, Ester Stará) představit také nováčky v této oblasti (Ondřej Hrabal, Vít Janota). U komiksu pro děti a mládež pozorujeme jistý trend ve vydávání souborových svazků shromažďujících aktuální seriály: to tu dlouho nebylo, knižně se tiskla především klasika, v tomto katalogu jsou ale zařazeny hned tři soubory nedávných časopiseckých komiksů (Matylda a Růžovej vlk, Morčata v akci, Hubert & Hugo 2). Oživuje se i dlouho stagnující žánrová krajina, přibyl pokus o komiks superhrdinský (Supro) stejně jako experiment se sešitovým vydáváním (Prašina – Kroniky),“ uvedla za autory katalogu Jana Čeňková.

Některé z knih byly oceněné v prestižních soutěžích Zlatá stuha či Magnesia Litera.

 

           

                     

                          

3. 11. 2023



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře