Jak se rodí chleba - interaktivní program v Zeměráji
> Termín
4.7.2015
> Pro děti ve věku:
0-14
> Popis
JAK SE RODÍ CHLEBA Mletí mouky, výběr koření, příprava těsta, pečení chleba v hliněné peci, dávné zvyky „Není taková hrouda zlata, která by vyvážila skývu chleba" – tímto úslovím vyjadřovali svou úctu ke chlebu slovanští předkové v dávné minulosti naší země. Nebyl pro ně každodenní samozřejmostí, považovali ho za „duši" domu a podle toho se k němu chovali. Kolik úsilí museli vynaložit, aby získali jediný bochník, si můžete vyzkoušet v Zeměráji ve vesnici z raného středověku. Spolu s jejími obyvateli si můžete umlít mouku z různých druhů obilných zrn, připravit těsto a upéct chleba v hliněné peci. Zjistíte, kolik přísloví, zvyků a lidových pověr se ke chlebu váže a také to, že podle krájeného chleba je možné vyčíst mnoho o povaze lidí i celé domácnosti – protože „kdo se nesrovná s chlebem, nesrovná se ani s lidmi". Své znalosti o chlebu si navíc můžete ověřit řešením zábavných úkolů a otázek, cena průpravy je 5 Kč.
> Otevírací doba
9:00 - 19:00
> Kontakt
Kraj: | Jihočeský kraj |
---|---|
Město: | Kovářov |
> Komentáře