Bylinková zahrada Kuks | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Bylinková zahrada Kuks

Foto: Dita Balcarová

> Otevřeno

celý rok

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

0-14

> Popis

Bylinková zahrada je volně přístupná. Otevíráme ji každý den za rozbřesku a uzavíráme se západem slunce. Bylinková zahrada se rozprostírá za budovou hospitálu už od dob jeho vzniku na počátku 18. století. Vždy se zde pěstovaly léčivky pro potřeby zdejší lékárny U Granátového jablka, ale také ovoce a zelenina pro hospitální kuchyni. Význam zahrady upadá kolem roku 1945, kdy lékárna i hospitál definitivně přestávají sloužit svému účelu. V druhé polovině 20. století připomínala někdejší bylinková zahrada spíš parodii na francouzský park. Prostor byl rozčleněn na šestnáct čtverců, zatravněn, čtverce ohraničeny zimostrázem a boky zahrady osázeny habrovím. V letech 2013 až 2015 však celý areál hospitálu prošel rozsáhlou rekonstrukcí, v rámci kteréž došlo i na obnovu bylinkové zahrady. V současné době je dvanáct ze šestnácti čtverců osázeno mnoha druhy rozličných bylin a léčivek, což čítá dohromady 144 záhonů. Lepšímu vzhledu zahrady napomohla i rekonstrukce sušárny a demolice zastaralého nevzhledného skleníku. Nové moderní zázemí nyní mají naši zahradníci a zahradnice vedle bývalé sýpky u hospitálu (u restaurace). V tomto skleníku zdárně pěstují i citrusy a jiné exotické druhy rostlin. Navíc zde přes zimu nalézají útočiště karásci z venkovních nádrží na vodu (piscin).

> Otevírací doba

Volně přístupná za denního světla.

> Kontakt

Kraj: Královéhradecký kraj
Město: Kuks
Ulice: Hospital Kuks

> Komentáře